Follow TV Tropes

Following

Nl / Woedetrigger
aka: Berserk Button

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/berserk_button_FMA_3_3156.png
"Wie noem je een kleintje?!"

Banzai: He, wie is dat varken?
Pumbaa: Heb je het tegen mij?
->Timon: Oh oh, ze noemden hem een varken.
Pumbaa: Heb je het tegen mij?
Timon: Dat had je niet moeten doen.
Pumbaa: Heb je het tegen mij!?
Timon: Nu zullen ze het krijgen!
Pumbaa: ZE NOEMEN ME EEN VARKEN! ARRRGGHHHHH!!

Advertisement:

Sommige personages worden altijd razend na een bepaalde, kleine trigger.

Stel dat je met een personage te maken hebt die normaal overkomt. Ze zijn een aardig persoon; vriendelijk, sociaal, en goed aangepast, straatkatjes reddend en oude vrouwtjes de straat over helpend onderweg naar hun werk bij de Voedselbank. Maar dan bega je een fout. Je merkt toevallig iets op waarvan je denkt dat het een vrij onschuldige observatie is. Misschien wijs je ze erop dat ze wat gewicht mogen verliezen, of een beetje aan de korte kant zijn, of misschien een vriendin of vriendje kunnen gebruiken, of je doet iets waarvan je denkt dat het geen probleem is in hun bijzijn, zoals je afvragen wie zijn kind "Gozer" noemt. En dit personage draait door, ontbrandend in een schreeuwende, schuimende, soms betraande Onstopbare Razernij, waaraan je met geluk levend aan zal ontsnappen.

Advertisement:

Je hebt net hun Woedetrigger aangehaald.

De Woedetrigger is een type Trigger, waarin de reactie op een klein of algemeen insignificant ding een extreme woede is. Oftewel, de trigger aanhalen verandert een normaal persoon in De Berserker.

In komische werken neigt de Woedetrigger ernaar om een fysiek kenmerk te zijn waar het personage onzeker over is of in ontkenning, zoals hun lengte. Dieren vinden het niet leuk om voor een andere soort te worden aangezien. Komische Woedetriggers worden vaak gebruikt om een normaal gesproken onverstoorbaar personage hun kalmte te verliezen en hilarisch te tieren. In tekenfilms kun je het meestal zien aan de roodaanlopende gezichten en stoom dat uit de oren spuit. Dramatische Woedetriggers zijn vaak meer voor gevallen die dichtbij raken voor een personage.

Als een persoon blijkbaar boos wordt om alles en nog wat, dan heb je een Kort Lontje Temperament. Voor de negatieve effecten van een woedetrigger aanhalen, zie Je Vindt Me Niet Leuk Als Ik Boos Ben.

Advertisement:

Deze trope gaat niet over woede als reactie op iets dat iemand redelijkerwijs boos zal maken, zoals hen of een geliefde pijn doen of bedreigen, serieus beledigd en gedisrespecteerd worden, enz — woede in die situaties is een redelijke reactie. (Extreme reacties op lichte provocaties kan echter nog steeds geldig zijn.) Daarnaast is Woedtrigger niet van toepassing als het ergste wat er gebeurt is dat een personage de provocatie afkeurt. Het is "Woedetrigger", niet "Lichte Irritatietrigger". Als je zo een voorbeeld op de pagina ziet, of door zo een voorbeeld hier gebracht werd, verwijder het alsjeblieft.


Voorbeelden:

Anime en Manga
  • JoJo's Bizarre Adventure: Wat je ook doet, niet het haar van Josuke beledigen. Hij wordt letterlijk en figuurlijk blind van woede, en zal je gezicht willen verbouwen. Waar hij toe in staat is.


[Engels: Berserk Button]

Alternative Title(s): Berserk Button

Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report