Follow TV Tropes

Following

Nl / Wat Doe Je Nou, Held?

Go To

"Jij ziet mij als een monster. Maar jij bent niet anders als ik, Drake. Hoeveel mensen heb jij gedood? Hoeveel, alleen al vandaag?"
Lazarevic, Uncharted 2: Among Thieves

Wanneer personages in het universum een van de helden uitkafferen omdat-ie iets duidelijk onheroïsch heeft gedaan, zo niet ronduit weerzinwekkend.

Zo af en toe voegt een auteur wat minder goede kenmerken toe aan een voor de rest feilloze goeierik... en laat-ie anderen, vooral Het Hart, het opmerken. Dit kan een schuldgevoel opwekken bij een personage, waardoor ze zich schamen voor hun slechte daden, en letterlijk moeten vechten om hun naam te zuiveren, de schade ongedaan te maken, of er gewoon mee moeten leven. In dit geval is de kans groot dat je iets hoort als, "Heb je nog niet genoeg gedaan?" In extreme gevallen kan het leiden tot een bestaan als Anti-Held, of een volledige omschakeling Van Goed Naar Slecht. Een Verlossingstocht wordt beschouwd als de nobelste of moreel beste manier om hier mee om te gaan.

Het is een manier om fans duidelijk te maken dat de auteur weet dat de held iets slechts doet.

Het tegenovergestelde van Moraliteit Gericht Op Hoofdpersoon; contrasteer tevens met Aangewezen Held en Heldenverzekering. Zie ook Wat Is Kwaad?, voor wanneer het de schurk is die dit gedrag opmerkt, of doet alsof om met de held te knoeien. (Een variatie kan zijn dat de schurk de held ophemelt, hetgeen de held ziet als vernederend.)

Dit geldt haast nooit voor Almachtige Krachten die een Alwetende Moraliteitsvergunning hebben, hoewel personages die Vloeken Tegen De Hemel het wel zullen proberen. Tevens zijn vijanden vaak immuun voor deze trope dankzij hun 'Alles draait om mij'-houding, hoewel een kwaad-realisatie het ze misschien doet beseffen, hetgeen kan lijden tot een Schurken-BSoD (deze trope is niet voor vijanden die gemeen zijn puur voor het gemeen zijn). De vervelende, Bedrieglijke Mentors kunnen ook slachtoffer worden van Razernij Tegen De Menter.

Videogames hebben soms dialogue trees of iets dergelijks waarmee je de keuze hebt andere personages op hun rotgedrag aan te spreken — en dat kan heerlijk aanvoelen. Als jouw personage degene is die aangesproken wordt heb je te maken met Wat Doe Je Nou, Speler? Bij Wat Heb Ik In Vredesnaam Gedaan? komt 't personage zelf tot de realisatie. Kan een rechtstreeks gevolg zijn van een Sadistische Keuze die de speler van de game wordt opgedrongen. De held kan proberen te beargumenteren dat-ie slechts deed wat nodig was, hoewel-ie daar niet altijd mee weg komt.

Vergeet niet: wie in een glazen huis woont moet niet met stenen gooien, en dankzij Morele Myopie heeft de klager het altijd verkeerd. Met Sociopathische Helden en De Onbelemmerde zullen de resultaten minder eenduidig zijn; maar zorg dat je als antwoord geen Bek Dicht, Kirk of Hannibal-Lesje toegeslingerd krijgt. Et Tu, Brute? kan ook van toepassing zijn wanneer een held niet volledig van goed naar slecht gaat, maar wel aangesproken wordt op het bijna verraden van z'n kameraden. Wanneer een kind z'n ouder aangespreekt op zijn/haar gedrag, is het De Ouwe Confronteren. Kan ietwat overlappen met de "Hierom Ben Je Kut"-speech als een personage de gebreken van de held aan de kaak stelt met veel detail, op een zeer wrede manier. Een personage die de held verbaal kapotmaakt kan achteraf misschien beseffen dat-ie te streng was voor 'm. De held kan woedend tegen de verbale afstraffing ingaan indien-ie niet tegen kritiek kan.

Natuurlijk zijn de kritiekhebbers zelf ook niet helemaal onfeilbaar. Het kan gebeuren dat zij die kritiek hebben zich niet bewust zijn van verzachtende factoren voor de helden. Soms krijgen zij die het titulaire citaat in de mond nemen ze zelf als een boemerang teruggeworpen; een Anti-Held kan De Held verwijten dat-ie te rigide is om het nodige te doen, terwijl de held op zijn beurt aangeeft de methoden van de anti-held niet onder te vinden doen van die van de schurken.

Belangrijke opmerking: Dit artikel is enkel voor scènes waarin de held aangesproken wordt op zijn moreel twijfelachtige of ronduit kwade acties door personages in het verhaal. Als de Aangewezen Held een klootzak is (of erger), maar niemand hem in de serie daarop aan spreekt, past het voorbeeld waarschijnlijk wel bij Aangewezen Held. Goedbedoelde foutjes vallen onder Held Verpest Het. Critici kunnen de Morele Dissonantie opmerken in hun recensies, maar dat is geen onderdeel van deze trope gezien ze zelf geen onderdeel zijn van het werk in kwestie.


[Engels: What the Hell, Hero?]

Alternative Title(s): What The Hell Hero

Top