Follow TV Tropes

Following

Nl / Pestkop Jager

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/bully01.png

"Als spion maakt het niet uit of je nu rebellen helpt met knokken tegen een dictator, of je geeft wat tips om te vechten aan een jochie van het derde leerjaar. Er gaat niks boven het helpen van de zwakke partij met het verslaan van ’n pestkop. "
Advertisement:

Dit is een personage dat wel erg houdt van pestkoppen in elkaar te slaan. De Pestkop Jager doet dit per ongeluk of is toevallig in de buurt. Het is ook mogelijk dat hij er zijn hobby van heeft gemaakt om pestkoppen het leven zuur te maken.

Dit is een Vigilante Man, maar dan eentje uit de middelbare school. Zij pakken liever het probleem zelf aan dan dat ze wachten op een leraar om de boel op te lossen. Dit kan omdat ze vinden dat de leraren complete nutteloos zijn in het uitdelen van straffen, of omdat pesten een probleem is dat ingebakken zit in de school.

Pestkop Jagers moeten opletten dat ze niet in het vaarwater van He Who Fights Monsters terechtkomen. Wie precies de pestkop, de pestkoppenjager en het slachtoffer is, is soms inderdaad niet al te duidelijk. De Pestkop Jager redt zo af en toe ook eens de wereld tussen het passen op kinderen door. Het gevaar waarvan hij de wereld redt is soms de pestkop. Hij is ook diegene die het leven van een Sadist Teacher zuur maakt. Als leraren hem in actie zien dan is de kans groot dat ze de situatie helemaal verkeerd begrijpen en de Pestkop Jager straffen. Het is ook mogelijk dat die persoon wel weet wat er aan de hand is, maar dat hij de Pestkop Jager adviseert om pesten op school aan te pakken op een minder gewelddadige manier.

Advertisement:

Kan het resultaat zijn van Bullying a Dragon of Mugging the Monster wanneer de Pestkop Jager het terugvechtende slachtoffer is. Kan overlappen met Big Brother Instinct indien de Pestkop Jager een specifiek iemand beschermt. Is soms het resultaat wanneer een Bully Magnet probeert terug te vechten.

Gaat hand in hand met Wife-Basher Basher indien een volwassen Pestkop Jager te maken krijgt met huiselijk geweld, en dan vooral met gewelddadige echtgenoten. Zie ook The Dulcinea Effect.

Als de Pestkop Jager knokt tegen pestkoppen op de werkvloer, dan hebben we een volwassen Pestkop Jager. Als overvallers het doelwit zijn van de Pestkop Jager, dan is hij een Vigilante Man. Nog een graad hoger vinden we de Serial-Killer Killer.

Waarom deze trope zo aantrekkelijk is, is wel duidelijk: iedereen die op school of op het werk ooit gepest werd krijgt meteen zin om de fictieve pestkop een fikse klap te verkopen. Dit is dan ook een goede manier om een heroïsch personage te introduceren: hij is een Pestkop Jager, dus hij is te vertrouwen. De trope kan trouwens ook gebruikt worden om een achtergrondverhaal te geven aan een antiheld indien de Pestkop Jager iets te ver gaat. Personages met zo’n achtergrondverhaal kunnen bijvoorbeeld He Who Fights Monsters zijn. In extreme gevallen kan de Pestkop Jager een Knight Templar worden. En dat allemaal door nee te zeggen tegen pesten.

Advertisement:

[Engels: Bully Hunter]

Alternative Title(s): Bully Hunter

Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report