Follow TV Tropes

Following

Nl / Kapitein Overduidelijk

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/captobvioustitanic2.jpg

"Dit artikel gaat over mij, dus niet over Johan Cruijff."
Kapitein Overduidelijk over dit artikel

Hier wordt Kapitein Overduidelijk beschreven, op een tropepagina. Je hebt zojuist het citaat gelezen en bent nu dit aan het lezen.

Hij streeft erna om Verklaarmeneer te zijn... maar er is iets mis met zijn verklaring. Bijna altijd is hetgeen hij te zeggen heeft reeds duidelijk—zowel voor de kijker als voor ieder ander personage met minstens een halve hersencel. Na iets gezegd te hebben spot een ander personage misschien met iets als, "Oh, echt joh?" Of als iemands poging tot humor door de Kapitein wordt verpest zeggen ze soms, "Leg de grap niet uit!".

In andere woorden, Kapitein Overduidelijk kaart het overduidelijke aan. Dit betekent dat zijn uitspraken vanzelfsprekend zijn.

Af en toe is dit verdedigbaar omdat Kapitein Overduidelijk ook De Sul is, of dusdanig verward over iets is dat-ie niets anders kan dan voor de hand liggende dingen benoemen. In andere gevallen moet er iemand wel Kapitein Overduidelijk zijn, omdat meer dan een persoon al Luitenant Onwetend is. (Dat wil zeggen, het klinkt overduidelijk zodra je het hoort, maar je zou verbaasd zijn over wat sommige mensen niet voor de hand liggend vinden...)

Niet te verwarren met Kapitein Onwetend. Soms kan-ie z'n kapiteinspetje verliezen en degraderen tot Commandant Tegendraads, iemand die overal tegenin gaat. In de context is het logisch is wat fans zullen zeggen als andere mensen het erover hebben. Semi-verdedigbaar als iedereen voor de rest Kapitein Onwetend is.

Deze trope kan overlappen met Wiskundig Antwoord en Cirkelredenering wanneer Kapitein Overduidelijk het overduidelijke aankaart om bijdehand te zijn of om ervoor te zorgen dat-ie een geen nuttig antwoord hoeft te geven op een vraag. Kan ook overlappen met Nietszeggend Antwoord als het antwoord vanzelfsprekend is en duidelijk niet hetgeen de vragensteller wilde weten.

Overigens, verwar deze trope niet met Lampenkap Hangen. Een Kapitein Overduidelijk kaart iets aan dat vanzelfsprekend is voor zowel de mede-personages als voor het publiek (wij). Er is sprake van Lampenkap Hangen wanneer iets dat duidelijk is voor ons, maar normaliter onopgemerkt blijkt door de personages, wél opgemerkt wordt door de personages. Goed om te weten: je kunt op de blauwe woorden klikken om naar een nieuw artikel te navigeren.

Dat was een beschrijving, op een website genaamd TV Tropes. Dat kan gevonden worden op het internet.


Dit is het eind van dit artikel. Er valt niets meer te lezen op deze pagina, behalve dan een doorverwijzing naar de Engelse versie van deze trope en links naar pagina's met een soortgelijk thema (wij noemen ze categorieën). Oh, trouwens, je hebt zojuist de Kapitein Overduidelijk-trope gelezen! Op de wiki TV Tropes! Met je ogen! Op een scherm! Waarschijnlijk op een TV, computer of smartphone (dat is een telefoon met onder andere internet)! Nu vind je de grap onderhand wel weer mooi geweest!


[Engels: Captain Obvious]

Alternative Title(s): Captain Obvious

Top