Follow TV Tropes

Following

Nl / Grote Goeierik

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/PRIMEsmallB_2077.jpg

"A leader is a dealer in hope."
Napoleon Bonaparte
Advertisement:

Terwijl de Big Bad wordt beschouwd als het ultieme kwaad dat moet worden verslagen, is de Grote Goeierik de hoeksteen van elke heroïsche organisatie. Van dit personage wordt expliciet gezegd dat het een tegenhanger is om de krachten van het kwaad te bestrijden, die waarschijnlijk tegenover de grootsten in de organisatie komt te staan en normaal gesproken de hoogste rank heeft of de allersterkste is. Omdat The Hero meestal maar niet altijd synoniem is met de hoofdrolspeler, vervult de Grote Goeierik niet altijd die rol, omdat het meestal dramatischer is voor de hoofdpersoon om zich vanaf de bodem naar de top te werken. Het kan worden vermeld (althans in het begin) dat The Hero vervangbaar is, maar dit karakter niet. The Grote Goeierik is gewoon het meest waardevolle lid van de heroïsche beweging in een bepaald werk, of het nu gaat om rang, functie of wijsheid. Als het niet The Hero is, dan zullen ze zeker de mentor zijn die The Hero omvormen tot het wapen dat ze nodig hebben.

Advertisement:

Authority Equals Asskicking is het grootste deel van de tijd in volle gang, waarbij de Big Good meestal vele malen krachtiger begint dan The Hero. Het personage kan dienaar van het grotere goed zijn, net zoals hoe hun kwaadaardige tegenpartij een dienaar van een groter kwaad zou kunnen zijn. In tegenstelling tot de Big Bad kan de Grote Goeierik wel echter nogal vroeg het onderspit delven - om te laten zien hoe krachtig de vijand wel niet is op dat moment of als onderdeel van een groter plan. Een van de meest voorkomende manieren om dit te doen, is door de twee Groten rechtstreeks met elkaar te confronteren, waarbij de Grote Goeierik tekort schiet. Voor extra pathos was de Big Bad ooit hun tweede man. Verwacht The Hero of een ander lid van de True Companions om de mantel op te nemen tegen de tijd dat de Grand Finale voorbij komt.

Advertisement:

Zo af en toe kan het een grote held die vermoedelijk dood is (wat misschien waar is, of ze kunnen gewoon verborgen zijn) of iemand van wie de meeste karakters denken dat het maar een mythe is totdat ze in het echt verschijnen. Verwacht aan het begin van een serie dat de Big Bad zich veel meer zorgen maakt over dit personage dan over The Hero. The Hero registreert zich misschien niet eens op de radar van de antagonisten terwijl ze allemaal op weg zijn om van de Grote Goeierik af te zijn. The Dragon is veel vaker The Rival of Worthy Opponent van The Hero dan de Big Bad.

Voor de Villain Protagonist is de Grote Goeierik hun grootste tegenstander.

Merk op dat deze trope gaat over een karakter rol en dat er dus meerdere heroic archetypes zijn die deze rol kunnen vervullen, inclusief maar niet beperkt tot:

In het meest algemeen refeert de titel van Grote Goeierik naar de leider van de grootste groep tegenover de Big Bad. Houdt dit in gedachten wanneer je voorbeelden suggereerd. Zie ook Greater-Scope Paragon.


[Engels: Big Good]

Alternative Title(s): Big Good

Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report