Follow TV Tropes

Following

Nl / Die Ene Baas

Go To

!Dit is gebaseerd op meningen. Zet dit alsjeblieft niet op de pagina van een werk als een trope.!

Er zijn veel verschillende soorten bazen, sommige memorabeler dan anderen. Je hebt de Opwarmbaas, de Giga-baas Vanuit Het Niets, de Climax-baas, de Eindbaas... en dan heb je deze.

Die Ene Baas is, nou ja, die ene baas die slachtoffer is geworden van ondermaats testwerk tijdens de ontwikkeling, of expres erin gestopt door wrede ontwikkelaars. Je ploetert door gevecht na gevecht, ondertussen wordt je spelersniveau steeds hoger, totdat je bij dit gevecht aanbeland en vast komt te zitten. Uiteindelijk komt het punt dat je Rage Quit, of op het internet zoekt voor hulp. Wanneer je op een forumdraadje over de game in kwestie tuimelt, blijkt dat iedereen en z'n moeder hetzelfde probleem ervaart, en iedereen vraagt "Hoe versla ik Die Ene Baas?". Walkthroughs benoemen deze klojo's vaak als "De moeilijkste baas in de game", en uiteindelijk krijgt zo'n godvergeten mannetje een reputatie voor het zijn van haast onmogelijk moeilijk. Soms kunnen ze ook supervet zijn, maar dat betekent niet dat ze er niet voor zorgen dat jij je controller doormidden breekt uit frustratie.

Advertisement:

Bepaalde typen bazen worden meestal niet direct onder deze noemer geplaatst: de Eindbaas, Wakker Schuddende Baas, en Bonusbaas. Mensen verwachten al dat de Eindbaas lastig is (Meestal dan), en de Bonusbaas wordt vaak in een spel gedaan om spelers een extra uitdaging te geven, eentje die te lastig zou zijn voor het hoofdspel. Men bereidt zich voor de Bonusbaas voor door te levelen tot het niet meer hoger kan, maar voor maximale frustratie moet Die Ene Baas gewoon uit het niets verschijnen, zonder ook maar in het verhaal genoemd te zijn voor-ie hier zijn opwachting maakte.

Vaak verschijnen ze in Role-playing Games, maar zeker niet altijd. Spelletjesmakers programmeren ze soms in de game, waarbij ze optreden als bottleneck, puur zodat jij een paar uur levels moet grinden voordat je naar het volgende gebied kunt.

Advertisement:

Als een game meerdere moeilijkheidsgraden heeft kan de baas moeilijk zijn op alle moeilijkheidsgraden, niet enkel de hoogste. Het kan zijn dat je een baas bevecht op de makkelijke stand, maar-ie in vergelijking met andere bazen net zo goed op Normaal had kunnen staan, of, nog erger, op de moeilijkste stand.

Vergelijk Demonische Spinnen, wat meer valt onder Die Ene Random Encounter, evenals de Baas Vermomd Als Handlanger (beslis zelf maar welke erger is). De kans is groot dat-ie ook gebruik maakt van Die Ene Aanval. Laat het de baas zijn van Dat Ene Level voor een maximale dosis frustratie. Zie ook Die Ene Zijmissie. Contrasteer met Anti-Climaxbaas, waarbij de baas zwak en makkelijk is, ook al bouwde het hele spel op naar dit gevecht. Directe inversie van Fluitje Van Een Baas, waarbij de baas onbedoeld beledigend makkelijk is. Voor bazen die technisch gezien niet moeilijk zijn, maar puur frustrerend, zie Klotebaas. Voor bazen die expres onmogelijk verslaanbaar zijn, zie Hopeloos Baasgevecht. Als je opzoek bent naar oneerlijke bazen die de game expres alle voordelen geeft, waardoor je enkel kunt winnen door puur geluk of vals te spelen, ga dan naar SNK-baas.

Advertisement:

Samengevat, als de baas de eerste keer moeilijk is, maar makkelijker wordt des te vaker je speelt en vaardiger bent, is het enkel een Wakker Schuddende Baas. Als het een ongebruikelijke tactiek vereist om te winnen, maar eenmaal ontdekt wel snel sterft, is het een Buiten-Het-Kader-Tactiek. Als de baas niet per sé "moeilijk" is om te verslaan, maar nog wel dusdanig veel werk dat je er nog steeds een hekel aan hebt, is het een Klotebaas. De baas moet veel moeilijker zijn dan wordt verwacht voor dat punt in het spel, en zo blijven - hoe vaak je het spel ook speelt - om te kwalificeren als Die Ene Baas. Oftewel, dit is de baas wiens gevecht je in je nachtmerries zal achtervolgen telkens als je hun naam hoort of hun rotkop aan je netvlies blootgesteld wordt.

Goed om te weten: zoals de naam al aangeeft hebben de meeste videospellen slechts één Die Ene Baas. Als een game meerdere strijders heeft voor de titel—vooral als iedere baas dit gevoel opwekt—heb je te maken met Makkelijke Levels, Moeilijke Bazen, of een game die gewoonweg Nintendo-Moeilijk is. Een over het algemeen makkelijk spel zal gevoeliger zijn voor deze trope, gezien van moeilijke games wordt verwacht dat ze moeilijke bazen hebben. Bij een game die je over het algemeen vrij relaxt speelt zal een baas waar je je volledige concentratie nodig hebt er extra uitspringen.

OPMERKING: Eindbaas en Wakker Schuddende Baas kunnen niet Die Ene Baas zijn zonder uitzonderlijk moeilijk te zijn voor hun standaarden. Een baas die vroeg in het spel verschijnt zal bijna altijd kwalificeren als Die Ene Baas, maar eerder vanwege de zwakte van de speler, en niet vanwege de sterkte van de baas.

Vergelijk met het equivalent voor andere media, Onoverwinnelijke Schurk.


[Engels: That One Boss]

Alternative Title(s): That One Boss

Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report