Follow TV Tropes

Following

Nl / Coole Opa

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/Yamamoto_color_3317.jpg
In godsnaam, blijf uit zijn voortuintje.

"Ik ben Hub McCann. Ik heb gevochten in twee Wereldoorlogen en in ontelbare kleinere oorlogen op drie continenten. Ik heb duizenden mannen geleid in gevechten met vanalles, van paarden en zwaarden tot artillerie en tanks. Ik heb de bron van de Nijl gezien, en mensenstammen die geen blanke ooit had ontmoet. Ik heb een dozijn rijkdommen gewonnen en verloren, VELE MANNEN GEDOOD en slechts één vrouw bemind met een passie die een VLO zoals jij nog niet eens kan beginnen te begrijpen. Dat is wie ik ben. EN NU GA JE NAAR HUIS, JONGEN!"
Hub McCann (tegen de tiener die hij momenteel verstikt), Secondhand Lions
Advertisement:

Oude mannen zijn zwak, toch?

FOUT!

In fictie zijn vaker dan niet de oudste, schijnbaar fragielste personages diegenen waarvoor men bang moet zijn. Ze kunnen fikse meppen uitdelen zonder ook maar een druppeltje zweet, en ze kunnen in hun eentje hele legers aan. Dit is de Papa Wolf van de Papa Wolf in de Badass Family.

Oude mannen die gevaarlijk werk doen zijn er al erg lang mee bezig. Ze leven nog altijd omdat ze slimmer en/of sterker waren dan tegen wie dan ook ze werden opgezet. In een apocalypse of wanneer de Aarde een slagveld is kan een man bovendien alleen maar oud zijn indien hij sowieso al een krachtpatser is.

De oude man is waarschijnlijk sowieso cooler en sterker dan ongeveer alle andere personages, maar het is erg moeilijk om een trope te definiëren dat in feite een combinatie is van “badass” eigenschappen en een (al even subjectieve) hoge leeftijd waarbij beide aspecten relevant zijn.

Advertisement:

We hebben er echter een paar uitgepikt. Plaats geschikte kandidaten bij de volgende tropes:

 • Cool Old Guy – Iemand die net zo monter en fris is als toen hij 20 was, maar dan 60 jaar later
 • Eccentric Mentor – Hij is excentriek door zijn onvatbare ervaring en zijn leeftijd. Luister dus goed, jongeling.
 • Never Mess with Granny – Zijn Distaff Counterpart. Dit gebeurt wanneer een oud personage- vaak een oma omdat oma’s onschuldig en lief zijn- plots ninjutsu blijkt te kunnen en bovendien een bazooka heeft
 • Old Master – Ze hebben zoveel jaren gespendeerd aan training dat niemand ze kan verslaan
 • Old Retainer – Een teamlid dat al zo lang in het team zit dat hij er een inherent onderdeel van is geworden
 • Old Soldier – Een ouder lid van een leger die nog altijd effectief is en bewonderd wordt
 • Old Superhero – Een superheld uit de Jaren 60 die nu ongeveer 60 jaar oud is. Hij kan nog steeds sterk en cool zijn, of een parodie hiervan.
 • Advertisement:
 • Older and Wiser – Een personage dat ouder is dan de helden en hen wijsheid moet bijbrengen over hoe zij, in hun tijd, problemen oplosten waar de helden nu mee te maken hebben
 • Older Is Better – Als het verleden gaver is dan het heden, dan moeten de mensen die toen geleefd hebben even gaaf zijn, toch?
 • The Patriarch – Een ouder, mannelijk personage dat over een clan heerst (en vaak gewetenloos is)
 • Perilous Old Fool – Een verouderd persoon die ooit een geweldige strijder was en nog steeds gelooft dat hij dat is. Hij probeert verder te knokken, met gemengde resultaten.
 • Retired Badass – Hij mag dan wel een bandiet, revolverheld, superschurk, of wat da nook zijn geweest in zijn jonge leven... maar de trekjes blijven. Vaak betekent dit dat hij stiekem een badass is of dat hij gewild is om door zijn fantastische vaardigheden zijn oude rol terug op te pakken.
 • Ring Oldies – Onder die mat ligt een ring van hout en staal. En hij zal blijven opstaan, het maakt niet uit hoe vaak je hem erop gooit.
 • Stronger with Age – Iemand (of iets) waarvan de krachten blijven groeien. Dit gebeurt op natuurlijke of mystieke wijze over vele jaren heen.
 • When Elders Attack – Een ouder personage werd uitgelokt (door bijvoorbeeld een overval). Een humoristische aanval met geïmproviseerde wapens volgt.

Is vaak The Mentor, maar dan eentje die aan de steroïden heeft gezeten. Als hij een kwaadaardige schurk is die de levens van velen heeft geruïneerd en nog steeds leeft, zie Evil Old Folks. Is often The Mentor on steroids. If it's an evil person that ruined countless lives and still survived, see Evil Old Folks.


J-ja meneer, ik verlaat uw tuintje onmiddellijk, meneer. Doe me alsjeblieft geen pijn.

[Engels: Badass Grandpa]

Alternative Title(s): Badass Grandpa

Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report