Follow TV Tropes

Following

Nl / Akoestische Vergunning

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/batman11_9299.jpg
Maar goed dat Batman zijn Bat-geluidsfilters bij zich had, anders had-ie de hele berg info gemist.
Advertisement:

In het echte leven ontkom je er niet aan om jezelf geregeld te moeten herhalen om verstaan te worden door degenen waarmee je praat.

In fictie is de akoestiek daarentegen vaak kristalhelder – zelfs al oppert iemand meerdere alinea's aan sesquipedaliaanse eloquentie, dan nog wordt dat perfect verstaan door zowel de betreffende personages als het publiek, zélfs midden op de dansvloer van een drukke nachtclub terwijl er een Boeing 747 overvliegt. Handig voor De Stille, maar ook voor de actieheld die hangend aan een vliegende helikopter natuurlijk wel wilt dat de schurk zijn toffe Pre-mortem oneliner hoort.

Soms moet je misschien wel HARD! PRATEN!, maar maak je niet druk – tenzij het een plotpunt is dat je elkaar niet verstaat wordt logische akoestiek voor het gemak achterwege gelaten.

Dit is een Accepteerbare Breuk Met De Werkelijkheid, want het publiek moet over het algemeen begrijpen wat er gezegd wordt. Bovendien voegt het herhalen van zinnen niks toe en dient het enkel als opvulling – hoe realistisch het dan ook mag zijn.

Advertisement:

Gerelateerd aan Makkelijk Afluisterbaar Gesprek, Stilte Na 7 Minuten, Theatraal Gefluister en (meer algemeen) Realistisch Dictie Is Niet Realistisch, evenals Praten = vrij voor een ander onrealistische conversatietrope. Ga voor het effect dat luid geluid niet heeft op Hollywoodkarakters naar Stalen Oortrommels.

Contrasteer met Nepruis, Spraakonderdrukking voor het Plot en Geluidseffect-piep. Bij deze gevallen is er juist wel sprake van wegvallende audio.

Deel van de Artistieke Vegunning-tropes.


[Engels: Acoustic License]

Alternative Title(s): Acoustic License

Top