Follow TV Tropes

Following

Nl / Vage Praat
aka: Buffy Speak

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/untitled_30_4.png
"En dat tekstgeval hier, met al die letters!!"
"Bedoel je het onderschrift?"

"Whedon’s stem is zo apart dat ‘Vage Praat’ een soort taal op zich is geworden—eentje gecodeerd door een boel substantiviteit en adjectivigheid in talige dingetjes te gooien die klinken alsof je hersenen woorden zijn vergeten vlak voor ze hen opnieuw herinneren."
Advertisement:

Deze trope beslaat een reeks spraakpatronen die aangeven dat alhoewel een personage intelligent is, hij niet echt in staat is om de complexe ideeën die hij heeft uit te drukken. Dat kan omdat het personage te jong, te onervaren en/of te laaggeschoold is (of simpelweg te snel praat).

Het duidelijkste element van Vage Praat is het gebrek aan woordenschat. Dat zorgt voor onconventionele adjectief-substantief structuren zoals “schietpistool-ding”. Ook veel voorkomend zijn vergelijkingen die terugkeren op zichzelf: “Dat idee ging net zo goed als… als… als zo’n ding dat niet zo goed gaat.” Metaphorgotten is vaak een neveneffect van Vage Praat. Vaak bevat het ook Oh God, with the Verbing! of iets gelijkaardigs. Soms wordt ook Name McAdjective gebruikt.

Wanneer het goed gebruikt wordt, kan Vage Praat een soort van speciaal tienerjargon weergeven zonder dat het daarbij een echt jargon moet nabootsen. De snelheid waarmee slang verandert grenst immers aan de lichtsnelheid. Vage Praat heeft echter een soort tijdloosheid, zodat Totally Radical tropes kunnen worden vermeden. Als het echter slecht toegepast wordt, kan Vage Praat belachelijk nep klinken en de Willing Suspension of Disbelief schaden.

Advertisement:

Vage Praat wordt ook gebruikt om een paar tropes een naam te geven:

De Engelse name van deze trope, Buffy Speak, komt van de spraakpatronen van de tieners in Buffy the Vampire Slayer, een serie die liep van 1997 tot 2003. Daarom wordt ook vaak gezegd dat de maker van de serie, Joss Whedon, deze trope heeft uitgevonden. Vage Praat komt echter ook voor in de werken van William Shakespeare, Charles Dickens, H. P. Lovecraft en P. G. Wodehouse. Deze trope is dus ouder dan je zou denken. Vage Praat is zelfs zo oud als taal zelf, dus deze trope is Older Than Dirt.

Contrasteer met Totally Radical of Sesquipedalian Loquaciousness. Vergelijk met Person as Verb. Zie ook Shaped Like Itself, Onnodig Dingen Onnodig Herhalen, Layman's Terms, Realistic Diction Is Unrealistic en Sarcastische Spotter.

Advertisement:


[Engels: Buffy Speak]

Alternative Title(s): Buffy Speak

Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report