Hu / Deus ex Machina

Ugye milyen véletlen, hogy az Apocalypto-ban pont jókor jött a napfogyatkozás?

Mégis honnan a Deus ex machinából jött az a T-Rex?
Norbert, Hódító Hódok

A Deus Ex Machina egy külső erő, ami hirtelen és váratlanul megold egy látszólag megoldhatatlan problémát egy hihetetlenül valószerűtlen (és általában nem túl felemelő) húzással. Tipikus példája egy addig nem látott, segítő szándékú szereplő hirtelen felbukkanása. Például, ha a történetben a problémát pénzhiány okozza, felbukkan egy milliomos, vagy ha az ellenfél a hőst sarokba szorítja, felbukkan egy harcostárs, aki kimenti a nehéz helyzetből
  • A latin kifejezés jelentése: „Isten a gépből”, és az ókori görög színházból származik, amikor egy daruval (Machina) emelték fel a színészt vagy egy szobrot, hogy a problémákat az égből megoldó istent (Deus) jelképezze.
  • Azóta általános kifejezés lett bármilyen olyan eseményre, ahol egy látszólagosan végzetes konfliktust olyan erő old fel, amelyet korábban még csak nem is említettek (ellentétben például az előzetesen megemlített csehovi puskával és csehovi képességekkel, mint amilyenek például a James Bond-féle kütyük).

Négy fő fajtája van:

Egy olyan elem, ami korábban nem is létezett és nincs mögötte logikai magyarázat. Mondjuk, hogy a főhőstől a gonosz elvette a fegyverét, és mindjárt meghúzza a ravaszt. A főhős erre talál egy távirányítót, amivel megállítja a jelenetet és elveszi a gonosz fegyverét. Amikor valami létezik a mű világában, de használata az adott helyzetben zavaró és hihetetlen. A fenti példánál maradva, mondjuk egy helyi katonai erő beront, és lelövi a gonoszt. Talán hihető, hogy korábban a katonák őrizték a környéket, de épp időben történő megjelenésük az adott helyen akkor is Deus ex Machina. Amikor a Csehov puskája olyan ügyetlenül sikerül, hogy a közönség/olvasó észreveszi, hogy az alkotó csak egyszerűen nem tudta az előzetesen adott keretek között megoldani a helyzetet, ezért visszalapozott egy korábbi időpontra, ahol átírt egy-két dolgot, amivel később a probléma megoldható lesz. Maradva a példánál: a lefegyverzett főhősnek eszébe jut, hogy van egy kis pisztoly a nadrágja szárában, csak valamiért az eddigi harc során azt addig még nem használta. Amikor valami Deus Ex Machinának tűnik, de később kiderül, hogy nem volt az. Maradva a példánál: a főhős egy pacifista, aki előzőleg még átalakította a fegyverét, hogy az robbanjon fel, ha elsütik. Amennyiben a főhőstől ez hihető, és ő maga még sosem lőtt vagy nem is lőne a fegyverrel, működhet az ötlet.

A Deus ex Machina és más eszközök között vékony és homályos a választóvonal. Lásd még: Csehov puskája
  • A rómaiak és a görögök az első és a második típust használták. Ez főleg azért volt, mert a darabokat gazdag mecénások pénzelték és a szerzők nem akarták lehangoló befejezéssel elszomorítani támogatóikat. Tehát erősen sugallták a tragikus befejezést, majd egy perc alatt megmentették a hőseiket. A közönség többnyire megértette ezt. A mai közönségnek már mások az igényei és megosztja őket ez a toposz. A Deus ex Machina még ma is meglepően gyakran fordul elő mindenféle fikcióban. Részben azért, mert az alkotó túl bonyolultra írta a művében a konfliktust, részben pedig csak egyszerűen lusta ahhoz, hogy másképp oldja fel azt.
  • Erősen kapcsolódik az olyan toposzokhoz is, mint a Mary Sue és az Újraindító Gomb.
Sajátos ellentéte a Diabolus ex Machina, ahol derült égből jön egy borzalmas csapás.

Példák

Irodalom
  • Ókori görög drámák

Filmek
  • Apocalypto: a napfogyatkozás és a spanyolok megérkezése pont időben történt ahhoz, hogy Jaguár Mancs megmeneküljön.
  • Jurassic Park: a Tyrannosaurus megérkezése a film végén, amely épp időben a főhősöket a velociraptoroktól.
http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Hu/DeusExMachina