[[quoteright:350:http://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/6a00e553cd814888330120a6aa4cf2970b-400wi.jpg]]
[[caption-width-right:350:Ez a kép 100% CGI 3D, mégis olyan valóságos, hogy szinte megérinthetnéd. [[Hu/{{Fetishajo}} Te kis disznó!]]]]


A Titanic világsikere után James Cameron évekig dolgozott egy új film tervén, amit sok késlekedés, évekig tartó előkészületek és sok csúszás után 2009 végén mutattak be.

Az Avatar egy új technika előhírnőke, amely egyúttal megdöntötte a Titanic 12 évvel korábban felállított bevételi rekordjai is. A stúdió szerint 237 milliós büdzséből, de valójában valószínűleg 300 millió dollárnál is többől készült térhatású magnum opus, vagyis az eddigi legdrágább és legtöbb pénzt hozó film a filmtörténelemben.

A történet egy Pandora nevű, buja növényzetű hold gyarmatosításáról szól, ahol a katonák egy ritka ásványt keresnek. Az őshonos humanoid népesség, az idealizált természeti népekhez hasonlóan élő kék színű Na'vik viszont nem akarják, hogy elüldözzék őket ősi földjükről...

A viszonylag kevesebb filmet ismerő nézőknek általában tetszett a film, de a már sokat látott nézők cinikusabb része és a rosszmájú filmkritikusok szerint egy igazi kliséhalmaz. Mindenesetre tele van ismerős toposzokkal.


!! A film jó példa az alábbi toposzokra:
*[[Hu/{{Atszolas}} Átszólások]]: utalások Ripley és Vasquez karaktereire az Aliens-ből. A főhősnő Sam Worthington karakterének a mellére teszi a kezét és azt mondja: "Erős szíved van" - a Terminator Megváltásban is volt egy ugyanilyen jelenet.
*[[Hu/{{Cundere}} Cundere]]: Neytiri tipikus példa, az elején még dühös, aztán megszelídül.
*[[Hu/CsehovPuskaja Csehov puskája]]: lényegében Pandora összes lakója, a sárkányok és a nagy állatok mind-mind
*[[Hu/{{Csorgosipka}} Csörgösipka]]: amikor Jake először belép az avatarjába, magára húzza.
*Ez itt [[strike:[[Hu/EzIttSparta Spárta!]]]] [[Hu/EzIttSparta PANDORA !!!]]: Amikor Jake avatarja harci beszédet tart a törzsnek.
*[[Hu/DeusExMachina Deus Ex Machina]]: Pandora élővilága a film végén.
*[[Hu/{{Fetishajo}} Fétishajó]]: ezt inkább nem részleteznénk...
*[[Hu/AKincs Kincs]]: az "unobtánium" nevű ásvány, amelynek angolul eléggé árulkodó neve is van.
*[[Hu/{{Kemenycsavo}} Keménycsávó]]: Quaritch ezredes ízig-vérig az, sebhelyekkel teli az arca és oxigénmaszk nélkül is sokáig bírja a mérgező levegőt.
*[[Hu/{{Sarkany}} Sárkány]]: Quaritch ezredes- bár elvileg Parker és Selfridge rangban felette állnak, mégis ő az igazi főgonosz és a verőember egy személyben.
*[[Hu/SarkanyfogVetemeny Sárkányfog-Vetemény]]: a film a toposz kiteljesedése.
*[[Hu/{{Tanulsag}} Tanulság]]: vagy mások számára [[Hu/{{Szajbaragas}} Szájbarágás]]: méghozzá a zöldebbik fajtából.
*[[Hu/TokosCsaj Tökös Csaj]]: Neytiri és Trudy Chacón is.
*[[Hu/UgyanazPepitaban Ugyanaz KÉKben]]: indiánok és gyarmatosítók az ŰRBEN !!!
*[[Hu/XPluszY X plusz Y ]]: Farkasokkal táncoló + Pocahontas + Az utolsó szamuráj... és még sok-sok történet. Nem valószínű, hogy Cameron a forgatókönyv csiszolgatása miatt várt volna 10 évig a filmmel.

[[source:En:{{Avatar}}]]