Follow TV Tropes

Following

Fi / Tykinruoka

Go To

Jokainen toimintaelokuva vaatii näyttäviä taisteluita, eikä sellaista valitettavasti saa vain sankarin ja pahiksen välisestä kamppailusta, vaan molemmat puolet tarvitsevat kasan avustajia. Avustajat voivat olla mitä vain ninjoista eliittisotilaisiin, mutta niitten tehtävä on aina sama; tykinruoka. Tykinruokaa on kahta sorttia:

  1. Punapaidat, Star Trekin turvallisuusjoukkojen uniformun mukaan; aina kun Enterprisen miehistö tutkii uutta planeettaa, joku punapaitaisista, nimettömistä, turvallisuusupseereista saa pian surmansa viikon uhan kautta. Punapaidat ovat sankarin liittolaiset, joiden ainoa tarkoitus on kuolla kunnes sankari saapuu pelastamaan päivän.
  2. Kätyri, vastustajan apujoukot, joita sankari niittää kuin heinää.

Videopeleissä Kätyrit ovat erityisen vaarassa, kun pelaajahahmo usein tappaa vihulaisia pienen kaupungin verran.

Tykinruoan tunnistaa parhaiten siitä, että usein heidän nimeään ei mainita, heille ei anneta kummempaa personaalisuutta, ja äärimmäisessä tapauksessa, heidän kasvojaan ei edes näytetä, vaan heillä on esimerkiksi kypärät päässä koko ajan.


Esimerkkejä:

  • Star Wars imperiumin kloonisoturit ovat klassinen esimerkki kätyri-vihollisista, kasvot peittävä naamari mukaanluettuna. Heidän surullisenkuuluisan huono ampumataitonsa on oma lukunsa. Ennen imperiumin valtaannousua, kloonisoturit olivat Punapaitoja tasavallalle.
  • James Bond -elokuvien pahikset usein työllistävät oman kätyri-armeijansa, jotka Bond sitten hoitelee omakätisesti.
    • Austin Powers elokuvasarja parodioi Kätyriarmeijan käsitettä, esimerkiksi elokuvassa "Agentti Joka Tuuppasi Minua" Austinin tappaien kätyrien perheet ja ystävät näytetään suremassa läheisensä kuolemaa.
  • Star Trek turvallisuusjoukot ovat kirjaimellisia punapaitoja. Kyseistä käytäntöä on parodioitu usein populaarikulttuurissa.
  • Terry Pratchettin Vartijat hoi! kääntää tämän tropen ympäri, kun yleensä punapaitoina ja kätyreinä nähty kaupunginvartiosto ovatkin kirjan sankarit. paltsinvartio esitetään hieman kielteisemmässä valossa, mutta hekään eivät ole persoonattomia vihollisia.
  • Strategiapeleissä heikkojen joukkojen käyttäminen tykinruokana sai suositun StarCraft videopelin avaruusolentohirmujen mukaan nimityksen Zerg Rush. Zergien strategia perustuu halpoihin, heikkoihin ja nopeasti tuotettaviin joukkoihin, jotka pystyvät jylläämään viholliset alleen silkalla lukumäärällään, vaikka yksittäiset joukot ovat huonolaatuisia. Vaikka ajatus on paljon kyseistä peliä vanhempi, nykyjään jokaisessa strategiapelissä on ainakin yksi armeija joka erikoistuu tämänkaltaiseen sodankäytiin. Maapallolle sijoittuvissa peleissä kyseessä on luultavasti Venäjä.


Top